Севлиево става столица на тиквата, а в Ловеч ще правят сцена в река Осъм

40 български общини вчера подписаха договори на стойност 19,5 млн. лв. за развитие на културните си събития. Средствата, осигурени по Оперативна програма „Регионално развитие” по схемата „Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития”, целят  да обогатят културния живот в градовете и да ги превърнат в по-привлекателни туристически дестинации, пише ТуристМедия.

Община Севлиево защити проект „Севлиево – столицата на тиквата” на стойност 515 878 лв. Дейностите по проекта включват издигане на монумент на тиквата, който ще бъде разположен пред павилионите срещу архитектурен комплекс „Дандолови къщи”. Част от комплекса ще се превърне в музей на тиквата. Ще бъдат изработени тикви – павилиони, от които кулинари ще предлагат тиквени и други дарове на природата. Предвиждат се още много културни и творчески прояви.

Средствата, спечелени от община Велико Търново възлизат на 463 382 лв. и ще бъдат използвани за организирането и провеждането на оперния фестивал „Сцена на вековете”. „Предоставеното ни финансиране гарантира две издания на фестивала”, каза Мариела Цонева, директор дирекция “Европейска интеграция, фондове и програмиране” в общината. В рамките на проекта се предвижда поставянето на екрани в града, на които жителите на Велико Търново и гостите на старата столица ще могат да гледат част от спектаклите и изпълненията от оперния фестивал и след неговото приключване. Община Велико Търново има намерение да направи и първи стъпки в създаването на Асоциация на градовете-домакини на оперни и балетни фестивали на открито.

Проектът на Габрово предвижда превръщането му в „град-индустрия” за хумористично изкуство. За проекта ще бъде осигурена безвъзмездна помощ в размер на 524 243 лв. Средствата ще бъдат използвани за разширяване на прочутия габровски карнавал с множество изяви преди и след провеждането му. Една от интересните идеи е да бъде изградено и мобилно съоръжение – „Спирката”, което ще може да приема различни форми и ще разполага с озвучаване и осветление.

За проекта на община Ловеч ще бъде изградена сцена в река Осъм, където ще се провеждат културни събития. Първото ще бъде през май 2012 г. и ще протече под надслов „Корени от миналото”, второто –  „Ловеч – мостове към бъдещето” – в края на май 2013 г. Двете събития са тематично обвързани и целят да представят историческото минало на града заедно с новия образ на Ловеч. Неограничен брой зрители ще могат да видят заснетите събития в създаден по проекта интернет сайт, където ще има и опция за излъчване в реално време. Проектът е на стойност 673 620 лв.

Троян ще популяризира сливовата ракия и продуктите, създавани от вкусния плод с „Троян – български фестивал на сливата”. Традиционният за региона празник на сливата и сливовата ракия получи финансиране от 330 388 лв. Със средствата се предвижда разширяване на неговата тематика  – ще бъде акцентирано на опазването на околната среда при отглеждане на сливовия плод и здравословния начин на живот, възраждането на културни традиции, ритуали от бита и поминъка на населението чрез демонстрации и др.

В Тунджа ще се проведе фестивал „Огънят на поколенията”. Културното събитие е едно от събитията, включени в спечеления проект. Предвижда се обогатяване кулутурния календар на общината, реализиране на творчески работилници.

Гоце Делчев спечели проект за реализирането на фестивала „Културна мозайка „Неврокопски панаир”. Действията ще се развиват на няколко сцени. На основната ще има различни певчески и танцови групи. В различни шатри посетителите и гостите на града ще могат да изучават техниките на рисуване, танцовите стъпки характерни за различните танци, актьорско майсторство, да се научат да произвеждат традиционни местни сувенири. Стойността на проекта е 430 824 лв.

„Балчик – сцена на изкуствата” се нарича проектът на морския град, който също спечели финансиране – 525 540 лв. С парите от проекта ще бъдат финансирани събития и фестивали от културния календар. Част от средствата ще бъдат насочени в закупуване на видео и аудио апаратура, сцена и плаващ екран, на който да бъдат експонирани концерти, филми и театрални постановки.

В Кюстендил ще бъде организиран „Фестивал на природните елементи Земя, Въздух, Огън и Вода – Бърдуче”, като всеки един от четирите дни на провеждането му ще е посветен на някой от природните елементи.  В рамките на двете години от изпълнението на проекта, се предвижда да бъдат проведени два фестивала с над 3000 участници, като над 1200 ще бъдат представители на други държави. Стойността на проекта е 463 478 лв.

Сред общините, които също са спечелили финансиране са: София, Варна, Русе, Бургас, Аврен, Ботевград, Велинград, Видин, Горна Оряховица, Димитровград, Добрич, Долна Митрополия, Казанлък, Карлово, Куклен, Кърджали, Лясковец, Марица, Пазарджик, Перник, Пещера, Поморие, Провадия, Разград, Силистра, Смолян, Созопол, Стамболийски, Харманли, Шумен и Ямбол.

Общините трябва да реализират проектите в срок от 24 месеца.

Този коментар беше публикуван на сряда, август 10th, 2011 в 15:45 и е попълнен отТуристически новини. Вие можете да следите всички отговори отRSS 2.0 фийда. Можете да оставите коментар, или trackback от вашият собствен сайт.

Оставете коментар