Над 75 майстори ще участват в Международния панаир на занаятите в Етъра

От 3 до 6 септември 2011 г. в Архитектурно–етнографски комплекс „Етър” за девети път ще се проведе Международният панаир на народните занаяти, пише ТуристМедиа.

До този момент над 75 видни майстори от цялата страна са заявили желанието си за участие в панаира. Сред занаятите, които ще бъдат представени тази година са грънчарство, ножарство, керамика, тъкачество и други. Традиционни за страните си занаяти ще покажат и участници от Италия, Шотландия, Румъния, Мароко и Япония. Те ще представят дърворезбарство, тъкачество, изработване на плетива от растителни материали (царевична шума, листа от палма и лико), традиционно плетене на вълнени изделия, демонстрации на традиционно японско изкуство – оригами, изписване на японска писменост, изработване на икони върху стъкло и др.

По традиция в панаирните дни ще се демонстрират традиционни трудови дейности като: плетене на кошове, панери и кошници, плетене с царевична шума, пушене и печене на сливи, както и боядисване на вълнена прежда с естествени багрила.

Темата на тазгодишното майсторско състезание е „Гайтанджийство”, в което ще се състезават шестима майстори от цялата страна. Те ще мерят таланта си четири дни, като началото ще бъде поставено на 2 септември.

На специално организираната „Вечер на майстора” ще бъде обявен победителят в състезанието, който ще бъде награден с голямата награда „Сребърна хлопка”.

Съпътстващо мероприятие от панаира ще бъде Седмата международна научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще, бъдеще”, която ще се проведе на 2 и 3 септември. В нея над четиридесет специалисти от България и чужбина ще вземат участие със своите научни съобщения.  По време на научната конференция ще бъде презентиран и най-новият, VI том,  на книгата „Народните занаяти – минало, настояще, бъдеще” от миналогодишната конференцията.

На 3 септември от 11.30 часа в голямата изложбена зала на Етъра ще се състои официалното откриване на изложбата-базар на Жулиета Георгиева, от Пловдив – победител в миналогодишното майсторско състезание „Плетене с царевична шума”.

Дните на Панаира ще бъдат „изпъстрени” с богата фолклорна програма, която ще представя различни песни от тракийска фолклорна област, пиринския край и родопска фолклорна област за финал. Началото на фолклорната програма ще бъде поставено на 4 септември от 11.30 часа, когато ще се състои и самото официалното откриване на мероприятието.

Участниците и гостите на Панаира ще имат възможността да присъстват на изпълненията на световноизвестните „Бански старчета”, емблематичните смолянски „100-те каба гайди”,  мъжка певческа група „Голешовски фантове” и фолклорните ансамбли „Загоре”- Стара Загора и ансамбъл „Слънчев бряг”- Несебър, както и много индивидуални изпълнители на народни песни и танци. Любопитното е, че ще има участник от Шотландия, който ще изпълни пред публиката на музея традиционни фолклорни мелодии.

Международният панаир на занаятите се организира от Архитектурно-етнографски комплекс “Етър, Министерството на културата, община Габрово и с подкрепата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Този коментар беше публикуван на четвъртък, август 25th, 2011 в 11:15 и е попълнен отТуристически новини. Вие можете да следите всички отговори отRSS 2.0 фийда. Можете да оставите коментар, или trackback от вашият собствен сайт.

Оставете коментар