Днес е Световният ден на туризма

Днес Световната туристическа асоциация към ООН отбелязва Световния ден на туризма, пише ТуристМедиа. Празникът се отбелязва ежегодно на 27 септември, а целта му е да стимулира осведомеността сред международната общност за значението на туризма и неговата социална, културна, политическа и икономическа стойност.

Тази година част в програмата за честванията са и две състезания -  за снимки и за туитове, отразяващи най-добре темата, на която е посветен празникът тази година – „Туризмът свързва култури”.

Победителите в състезанието – пет снимки и пет туита ще бъдат представени в град Асуан, Египет, където ще се проведат официалните празненства. Победителите в двете категории можете да видите тук.

Удивително е как обикновена снимка или просто 140 знака (отколкото се състои един туит) могат да покажат защо туризмът е толкова важен – заради способността му да свързва културите, коментира генералният секретар на организацията Талеб Рифай. Окуражени сме да видим, че в състезанията участват хора от цял свят. Печелившите туитове и фотоси ясно показват как милиони хора в цял свят пътуват всеки ден и влизат в контакт по немислим по-рано начин, допълни Рифай.

Световният ден на туризма ще бъде отбелязан и в България. В Бургас това ще стане с концерт и атрактивно огнено шоу – тържествените прояви ще стартират с концерт от 18.30 часа на открита сцена “Охлюва” в Морската градина. Веднага след това жителите и гостите на града ще станат свидетели на огнен делфин с размери 25 на 20 метра, който ще се “появи” на пясъка на Централния плаж. Фигурата, която ще се наблюдава най-добре от терасата до Казиното, символизира съпричастността на Бургас към зачестилите в последно време случаи на открити мъртви делфини по българското Черноморие.

Този коментар беше публикуван на вторник, септември 27th, 2011 в 10:27 и е попълнен отТуристически новини. Вие можете да следите всички отговори отRSS 2.0 фийда. Можете да оставите коментар, или trackback от вашият собствен сайт.

Оставете коментар