Панаир на народните занаяти в Етъра

Панаирът ще се проведе от 3 до 6 септември 2010 в Етнографския комплекс край Габрово. Условията, с които трябва да се съобразят майсторите, е за изработката на предметите да са използвали традиционни инструменти и предимно ръчна технология и да поддържат връзка с българската традиционна обредност.
Като увертюра към предстоящото майсторско представяне, от 1 до 4 септември ще се проведе състезание „Плетене с царевична шума”.


По цял ден  – в петък, събота и неделя, на етърската чаршия ще може да се види изложението-базар на открито на народни занаяти. Програмата предвижда представяне на фолклорни групи, духов оркестър от Севлиево, куклено шоу от Пловдив, индивидуални изпълнители на народна музика и…специално участие на Елица Тодорова и Стоян Янкулов.


В рамките на панаира ще се проведе Шестата международна научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще, бъдеще”. Предвидени са и демонстрации на домашни занятия в дните на панаира: плетене на въжета от козина и кълчища; плетене на кошове, панери, кошници, кошери; боядисване на вълнена прежда с естествени багрила; пушене и печене на сливи. В последния ден – понеделник, ще има тюфекчийство-демонстрации с гърмежи „Да фърлим пушка връз небо”.

Този коментар беше публикуван на петък, август 20th, 2010 в 8:50 и е попълнен отТуристически новини. Вие можете да следите всички отговори отRSS 2.0 фийда. Можете да оставите коментар, или trackback от вашият собствен сайт.

Оставете коментар