Сензация в Созопол

„Мощите, открити при археологически разкопки на остров Свети Иван край  Созопол, действително са на св. Йоан Кръстител“, обяви в крайморския  град проф. д-р Казимир Попконстантинов, ръководител на  проучванията.

Реликварият,  намерен при разкопките на абсидата на манастира „Свети Георги“, бе   отворен от комисия специалисти в Историческия музей на Созопол пред  журналисти и при засилени мерки за сигурност.

Кутията съдържа  костици от ръка, лицева част и зъб на светеца, на когото се паднала  честта да покръсти самия Господ Иисус Христос.

Именно част от черепа и едната ръка на св. Йоан Кръстител са се пазили в Константинополската патриаршия.

Потвърждава  се, че това са автентичните му кости, заяви министърът на българите в  чужбина проф. Божидар Димитров, който присъства на отварянето на  находката.

Светите мощи ще бъдат предадени на Сливенския митрополит Йоаникий, който  да реши къде ще бъдат изложени, но най-вероятно те ще останат в  созополския храм „Свети Георги“.

Реликварият е от алабастър, а не от мрамор, както предполагаха предварително археолозите, обясни Попконстантинов.

Подобен екземпляр се намира за първи път по нашето Черноморие. Той е близък по форма на саркофазите от Античността.

Реликварият бе открит на 28 юли в олтарната част на най-стария храм на острова.

С  него бе намерена и каменна кутийка, в която мощите са положени в  реликвария. Върху нея има надпис на гръцки език, от който става ясно кой  е приносителят.

От тук нататък Созопол се превръща във втори Йерусалим, коментира министър Димитров.

Созополската църква „Свети Георги“ в момента притежава и частица от Светия кръст и мощи на Свети Андрей.

Частицата беше подарена от премиера Бойко Борисов, а мощите – от Вселенския патриарх при скорошното му идване.

„Това  са все първостепенни християнски реликви, на най-старите светци. Този  град, освен морски туризъм, би могъл да развива и поклоннически туризъм.

„Това е много разпространено по света и носи до 30 на сто от приходите в туризма“, каза още Димитров.

Очаква се бум на хотелските резервации в Созопол в края на турситическия сезон това лято и все по-голям интерес към морския град в бъдеще.

Този коментар беше публикуван на сряда, юли 28th, 2010 в 17:49 и е попълнен отБългарско Черноморие. Вие можете да следите всички отговори отRSS 2.0 фийда. Можете да оставите коментар, или trackback от вашият собствен сайт.

Оставете коментар