България е част от европейската СПА карта

.

На среща между Министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и Райнхарт Петри, ръководител „Международна политика и европейски проекти“ в Европейската СПА асоциация (ЕСПА), бе обсъдено развитието на балнео и СПА туризма в България.

Конкретна тема на разговорите в София бе започналата процедура по изготвяне на стандарти в балнео, СПА и уелнес туризма, които ще бъдат заложени в наредбата за категоризиране в сектора към новия Закон за туризма.
Страната ни притежава над 600 разработени минерални извора в 240 находища и още от римско време водите ни са били източник на здраве, припомни минстър Трайков. Затова България е част от европейската СПА карта и новият Закон за туризма дава ясни стандарти за качество на балнеологичните и СПА услуги.
Преди 2 години Европейският парламент постави като приоритет развитието на балнео и СПА туризма, а според ЕК това е един от най-бързо развиващите се сектори в туризма,  каза след срещата г-н Петри. СПА туризмът се концентрира върху превенцията на здравето и България има предпоставки да оферира СПА туризъм.  Стана ясно, че ЕСПА работи за привличане на по-голяма част от туристите в северните страни (Скандинавия). И че те биха могли да дойдат в България – ако намерят за себе си достатъчно добро качество.
Министър Трайков припомни, че Европейския парламент работи върху директива, която ще позволи гражданите на ЕС да ползват СПА и балнео услугите във всяка страна от съюза като част от здравния туризъм, а разходите ще се плащат от съответната социална система.

Този коментар беше публикуван на вторник, септември 14th, 2010 в 14:26 и е попълнен отСпа новини. Вие можете да следите всички отговори отRSS 2.0 фийда. Можете да оставите коментар, или trackback от вашият собствен сайт.

Оставете коментар