Ваната – ефективно средство против стрес

.

Най-често ваната и душът се вземат с чисто хигиенична цел. Американците и европейците имат различен подход – душът е за миене, а ваната е процедура, за която са необходими ритуали, време и настроение.

Какво може да се противопостави на стреса, който е неизменен спътника на настоящия век? Почивката, диетата, психоанализата  и лекарства, лекарства, лекарства…

Както е известно стресът не е болест и не се нуждае от лечение, но какво да кажем за неговите последствия. За да не се превърне стрес в заболяване, му е нужно време за отпускане, и ваната е идеалното място за това занятие.
Даже най-обикновената, без всякакви добавки влияе благотворно на нервната система.

А какво ли ще се получи когато се добави в нея още нещо за по-голям ефект? Може да си изберете нещо, но трябва да е по вкуса ви. Защото не силата на аромата, и не голямото количество отпускат след напрегнат ден.

Пробвайте да напълните ваната с по-малко познати и разпространени, но по-приятни и основното натурални добавки. Естествено, изкуствените екстракти и пени също имат прекрасни аромати, но ако искате лечебен ефект, се обърнете към природата.

Ето най-достъпните антистресови водни процедури

Портокалова вана
Изсушена кора от три портокала смелете на прах, смесете с малко зехтин. След час ароматното масло сипете във ваната. Друг начин е да вземете 6 портокала да изцедите сока от тях и да го изсипете в напълнената вана.

Вана с пелин
300 гр. сух пелин подварете във вряща вода и след това прецедената течност оставете за час в закрит съд. Изсипете във ваната и изчакайте докато температурата стане 36 градуса и вземете  вана в продължение на половин час.

Ментова вана
Чаша смляна мента залейте с три литва студена вода, оставете докато водата заври и след това варете 30 минути. След прецеждане излейте във ваната.


Чайна вана
Сварете 4 супени лъжици черен чай в чаша вряща вода, оставете за 15 минути и излейте във ваната.
Забележка – Освен лечебния ефект, т
ази процедура придава на кожата едва забележим оттенък на загар. За съжаление, същия оттенък добива и самата вана, затова бъдете готови да  почистите жълтеникав оттенък по нея.

Вана с кестен
Съберете половин килограм млади листа от кестен, измийте ги и ги сварете в литър вряща вода. Оставете за половин час в закрит съд. Може да използвате семена от кестен – чаша семена трябва да се заварят в литър вода в продължение на 20 минути.

Ако ви предстои труден ден, сутринта вземете вана със следния състав  на масла – ментово – 2 капки, от хвойна – 5, от розмарин – 5. Температурата на водата трябва да е 37-39 градуса.

В холивудските филми вероятно сте забелязали, колко красив обикновено е ритуала по взимането на вана – горят свещи, димят ароматни пръчици, звучи приятна музика. Такава вана е истински подарят за душевното спокойствие и за целия организъм.

Но ако нямате под ръка отвари, билки или масла, сложете просто соли за вана. И даже и тя не е задължителна – просто се потопете в нещо приятно ароматно и след половин час животът ще изглежда по съвсем различен начин.

Този коментар беше публикуван на сряда, септември 15th, 2010 в 9:03 и е попълнен отСПА. Вие можете да следите всички отговори отRSS 2.0 фийда. Можете да оставите коментар, или trackback от вашият собствен сайт.

Оставете коментар