Спа речник на основните спа масажи и процедури

.

Здравейте приятели,

Много се пише и говори за ефекта от Спа процедурите, споменават се различни масажи и терапии.

Не всеки обаче може да намери разлика между масажи, терапии и процедури с подобни имена и цени.

Затова тук е моментът да направя кратко описание на основните Спа термини и наименования. Ще Ви улесня и с ориентировачни цени и хотели, в които можете да се насладите на избраните Спа процедури.

Ще очаквам и Ваши конкретни описания на СПА процедури и масажи, които съм пропуснала да опиша, в коментарите под статията.

Ваша Хотелина.бг


КЛАСИЧЕСКИ МАСАЖ или още познат като европейски масаж в някои страни и като шведски масаж в други.

Класическият масаж се прилага с цел цялостно релаксиране и тонизиране на организма. Целта на масажа е стимулиране на имунната система, оптимизиране на кръвообръщението и отускане на мускулите, в следствие на което тялото се отърсва напълно от умората. След този вид масаж, кожата е свежа и тонизирана, поради засилването на кръвообръщението и изхвърлянето на токсините. Класическият масаж е и чудесен метод за подобряване дейността на нервната система. При прилагането му се използват специални масла, кремове и лосиони с цел подобряване плавността на плъзгащия ефект при намалено съпротивление с кожата. Класическият масаж се препоръчва за профилактика и лечение на някои специфични заболявания, за корекция на стойката на фигурата, отстраняване на мускулно напрежение и др.

– Кратък/Частичен : Цена около 30 лв

Клиентът е в лег. Масаж на гърба или краката, релаксиращ или тонизиращ масаж.. Класическа масажна техника.

–   Дълъг/Цялостен : Цена около 50 лв

Клиентът е в лег. Масаж на цялото тяло, тонизиращ и релаксиращ мускулатурата. Гърбът и ръцете се обработват с масажни техники 20 минути, долните крайници . Клиентът е в тилен лег: обработват се долните крайници 15 мин., корем, ръце и глава . Класическа масажна техника.

На класически масаж може да се насладите във всички хотели в България, които имат Спа център.

Ето хотелите, които Хотелина.бг Ви препоръчва: Гранд Хотел Велинград 4*Гранд Хотел Мургавец 4* , ПампоровоСпа Хотел Медикус 4*, ВършецХотел Ястребец Уелнес и СПА 5*, Боровец, Гранд хотел Янтра 4*, Велико Търново, Балнеокомплекс хотел Акватоник 5*, Велинград, СПА Хотел Двореца 5*, Велинград, Спа Хотел Персенк 5*, Девин, Мелиа Гранд Ермитаж 4*, Златни пясъци, Парк хотел Пирин 5* Сандански, Спа хотел Калиста 4*- Старозагорски минерални бани.

АРОМАТЕРАПИЯ е лечение и профилактика с естествени аромати. Те се употребяват предимно под формата на етерични масла, добивани в по-големи количества от лечебните растения благодарение на напредналите наука и технологии за тяхното получаване. Благотворното им влияние се дължи, от една страна, на прякото въздействие на ароматите върху мозъка посредством обонятелните нерви. От друга страна, отдавна са установени преките фармакологични ефекти на етеричните масла – те влизат в състава на много медикаменти.

- Кратка 20 мин: Цена около 30 лв

Клиентът е в лег. Масаж на гърба, който релаксира посредством съответните етерични масла. Класическа масажна техника

–  Дълга 50 мин: Цена около 60 лв

Масаж на цялото тяло с етерични масла, който релаксира мускулатурата. Клиентът е в лег,  гърбът и ръцете се обработват с масажни техники 20 минути, долните крайници – 10 мин. Клиентът е в тилен лег: обработват се долните крайници 10 мин., корем, ръце и глава – 10 мин. Класическа масажна техника.

На ароматерапия може да се насладите в следните хотели в България:

Спа клуб Бор 4*, Велинград, Гранд Хотел Велинград 4*, Спа Хотел Хисар 4*, Хисар, Спа хотел Калиста 4*- Старозагорски минерални бани, СПА хотел Холидей 4*, Велинград, Парк Хотел Макси 4*, Велингард.

АНТИЦЕЛУЛИТНА ТЕРАПИЯ/ МАСАЖ

Както е известно, основната причина за появата на целулит е натрупване на отпадъчни продукти, вода и мазнина в подкожния клетъчен слой. Антицелулитният масаж включва стимулация на биоенергетичните зони, съчетана с техники от лимфодренажния масаж, за да се стимулират лимфо- и кръвообращението. По този начин се подпомага изгарянето на мазнините и разнасянето на лимфните задържания. При масажа се използват специални масла, които разграждат мазнините и подобряват микроциркулацията.

Времетраенето на една антицелулитна процедура е един час, а продължителността на антицелитния курс зависи от възрастта и килограмите на човека. Ако организмът е млад, с добра обмяна на веществата и тежи около 50-60 кг., то тогава 15 масажа са напълно достатъчни за постигане на желания ефект, при това за дълго време, но не без стриктното спазване на хранителен и физически режим препоръчан от масажист.

Кратка 25 мин: Цена около 40 лв

–  Дълга 60 мин: Цена около 80 лв

На антицелулитна терапия може да се насладите в следните хотели в България:

Гранд Хотел Велинград 4*, Спа хотел Калиста 4*- Старозагорски минерални бани, Спа Хотел Двореца 5*, Велинград, Спа Хотел Персенк 5*, Девин, Спа Хотел Аугуста 3*, Хисар.

МАСАЖ С ШОКОЛАД е масаж на „усмивките”, чувствен и ревитализиращ, глезещ и релаксиращ. Обработва се цялото тяло със шоколад, съдържащ чисто какао, какаово масло, богато на антиоксиданти, полифеноли и теобромин, след което тялото се увива за 20 минути. Завършителна фаза: измиване на тялото.

Времетраене: 50 мин: Цена около 65 лв

На масаж с шоколад може да се насладите в следните хотели в България: Гранд хотел Янтра 4*, Велико Търново, Спа клуб Бор 4*, Велинград, Спа Хотел Хисар 4*, Хисар, Парк хотел Пирин 5* Сандански, Парк Хотел Дряново 3*, Дряново, Спа Хотел Двореца 5*, Велинград, Гранд Хотел Мургавец 4* , Пампорово.

МАСАЖ  С  МЕД е подхранващ и антитоксичен масаж на цялото тяло. То се обработва с масажни похвати и мед, следва увиване за 20 мин. и се взема душ. Истинска магия от 7 вида мед , пчелно млечице и природен концентрат Melata of Metcalfa ( природен концентрат от ензими, протеини, витамини и аминокиселини с висок биологичен ефект), и соли от Мъртво море в допълнение с масло от сладък бадем и растителни екстракти.

Масажът с мед влияе силно тонизиращо на целия организъм, като е особено ефективен при артроза, белодробни заболявания, чернодробни болести, главоболие, безсъние, депресии, синдром на хроничната умора и др. Много е подходящ за пушачи и за хора изложени на негативни фактори в ежедневието си.

Времетраене: 50 мин: Цена около 65 лв

На масаж с мед може да се насладите в следните хотели в България: Гранд хотел Янтра 4*,

Спа Хотел Хисар 4*, Хисар, Спа клуб Бор 4*, Велинград, Спа Хотел Девин 4*, Девин, Парк хотел Пирин 5* Сандански, Гранд Хотел Мургавец 4* , Пампорово.

МАСАЖ С ВУЛКАНИЧНИ КАМЪНИ (ХОТ СТОУН) е масаж от екзотичните SPA центрове. Терапията започва с нареждане на горещите камъни по енергийните центрове на тялото ( чакрите), по гърба и по корема, а с други два горещи камъка се обработват горни и долни крайници. Времетраене – 75 мин, като последна фаза от 15 минути включва нареждане на малки полускъпоценни камъни по чакрите на тялото. Топлината от лава камъни влива спокойствие, мир и тишина.

Времетраене: 75 мин: Цена около 70 лв

На масаж с вулканични камъни може да се насладите в следните хотели в България: Гранд Хотел Велинград 4*Гранд Хотел Мургавец 4* , ПампоровоСпа Хотел Медикус 4*, ВършецХотел Ястребец Уелнес и СПА 5*, Боровец, Гранд хотел Янтра 4*, Велико Търново, Балнеокомплекс хотел Акватоник 5*, Велинград, СПА Хотел Двореца 5*, Велинград, Спа Хотел Персенк 5*, Девин, Парк хотел Пирин 5* Сандански, Спа хотел Калиста 4*- Старозагорски минерални бани, Спа Хотел Девин 4*, Девин.

РЕФЛЕКТОРНИ МАСАЖИ

Рефлексотерапията или рефлекторно-сегментарният масаж се основава на идеята, че човешкият организъм е едно цяло, т.е. заболяването на един орган не е изолирано явление и може да повлияе негативно на друг орган в тялото. Самата инервация на органа, чрез вегетативната нервна система е през гръбначно-мозъчните нерви, които превеждат импулсите от засегнатия орган към останалата част на организма. Например, когато имаме нарушена функция на някой вътрешен орган това се отразява и на кожата, подкожната съединителна тъкан, мускулите. В този случай обикновенно говорим за място където няма причина да боли, но има изменения които могат да бъдат видяни и с просто око. Най-често това е тъй наречената  „гъша кожа“ в дадена област, или още позната като „болезнена кожа”. Целта в случая е да се разкъсат връзките  между заболелия орган и измененията на телесната повърхност.

Рефлекторният масаж е известен още и като масаж на гръбначно-мозъчната нервна система.

Той е малко по-силов, и не се практикува при лица под 15 годишна възраст. Подходът е строго индивидуален поради различния праг на търпимост на болка.

Времетраенето на един рефлекторен масаж е между 20 и 30 минути. Стандартният курс е от 5 до 8 процедури, през ден.

Времетраене: 20-30 мин: Цена около 35 лв

На рефлекторни масажи може да се насладите в следните хотели в България: Парк Хотел Дряново 3*, Дряново, Спа клуб Бор 4*, Велинград, Гранд Хотел Велинград 4*, Парк Хотел Макси 4*, Велингард.

ВИНОТЕРАПИЯ

Това е терапия, която дава положителен ефект за кожата и целия организъм: предпазва от стареене, тонизира, подобрява еластичността на кожата, действа антистресово и подпомага успешно намаляването на теглото. Започва се с пилинг на цялото тяло, след което се нанася маска от екстракт от бяло и червено грозде върху него. Следва увиване около 20-30 мин. Терапията завършва с нанасяне на  специален лосион със същия екстракт.

Времетраене: 70 мин: Цена около 70 лв

На винотерапия може да се насладите в следните хотели в БългарияГранд хотел Янтра 4*, Велико Търново,Парк Хотел Макси 4*, Велингард, Спа Хотел Хисар 4*, Хисар, Парк Хотел Дряново 3*, Дряново, Спа Хотел Аугуста 3*, Хисар.

МАСАЖ „БАМБУКОВИ МЕЧТИ”. Екзотичен масаж с пръчки от кралски бамбук, съчетан с блаженство от източни аромати, коцентрирани и точно подбрани чисти натурални екстракти от лотос, бамбук и водна лилия, които предават своята успокояваща енергия. Тази терапия действа релаксиращо, премахва натрупаното в ежедневието напрежение. Започва с пилинг на цялото тяло, след което се работи с три вида бамбукови пръчки. Завършителен стадий е нанасянето на маска „релакс”.

Времетраене: 70 мин: Цена около 80 лв

На масаж „Бамбукови мечти“ може да се насладите в следните хотели в България: Гранд хотел Янтра 4*, Велико Търново, Спа Хотел Девин 4*, Девин, Гранд Хотел Мургавец 4* , Пампорово, Парк хотел Пирин 5* Сандански СПА Хотел Двореца 5*, Велинград.

ЛОМИ- ЛОМИ

Като цяло Ломи-ломи няма аналог. Това е екзотичен масаж, който се прилага върху цялото тяло под ритъма на националната музика на Хавай Хула. Води началото си от древните храмове на островите, като обред, който премахва страха от промени при предстоящи важни събития, напълно неутрализирайки стреса. Ломи-ломи още повишава имунната защита и нормализира обменните процеси на организма. На пръв поглед, лек и грациозен, този хавайски ритуал е способен само с един сеанс да постигне мощен стабилизиращ ефект като възвръща енергията и увереността в собствените сили. Масажът отстранява енергийните блокажи в тялото, като така подобрява кръвообращението и стимулира лимфната система да отделя вредните вещества.

Ломи-ломи се препоръчва при сърдечно-съдови проблеми, заболявания на опорно-двигателния апарат, хипертония, невроза, стрес, главоболие и др.

Включваща западни (с отдрениращо действие), източни (енергизиращи) и полинезийски (намаляващи напрежението в мускулите) масажни техники, процедурата се извършва в три основни стъпки – първо ексфолиране на цялото тяло със захарен или морски пилинг, след това масаж с тампони с морски водорасли – чрез които едновременно се прилага натиск в енергийните точки на тялото и разтриване по дължина на енергийните меридиани и накрая мануален масаж с целите предмишници на ръцете, който доставя неповторимо усещане за благосъстояние. Двучасовото изживяване завършва с нанасянето на Божествен крем с вода от дълбините на Бора Бора.

Времетраене: 150 мин: Цена около 120 лв

На ломи-ломи може да се насладите в следните хотели в България: Хотел Велина 4*, Велинград, Хотел Империал 4*, Слънчев бряг, Парк хотел Пирин 5* Сандански.

ТЕРАПИЯ С МОРСКА КАЛ

Това е процедура за премахване на токсините, за стимулиране на клетъчния метаболизъм, за гладка кожа. Започва се с пилинг на цялото тяло и върху пилинга се нанася избраната от клиента морска кал (хидромарин, кал с водорасли, кал със соли и водорасли, морска кал без соли и водорасли). Следва увиване във фолио за 30 мин., вземане на душ. Финална фаза е нанасянето на подходящ лосион за тяло „Витал боди”.

Времетраене: 70 мин.

На терапия с морска сол може да се насладите в следните хотели в България: Гранд хотел Янтра 4*, Велико Търново, Хотел Ястребец Уелнес и СПА 5*, Боровец, Спа Хотел Аугуста 3*, Хисар, Гранд Хотел Поморие Балнео и СПА 5*, Поморие.

Този коментар беше публикуван на петък, октомври 1st, 2010 в 12:27 и е попълнен отСПА речник. Вие можете да следите всички отговори отRSS 2.0 фийда. Можете да оставите коментар, или trackback от вашият собствен сайт.

Оставете коментар