Археологическият музей на Пловдив прие оригинала на Панагюрското съкровище

.

На 8 октомври оригиналът на Панагюрското съкровище беше приет от Археологическия музей в Пловдив, пише plovidv24.bg.

Съкровището ще остане в музея през следващите два месеца, след което експозицията ще бъде върната в София за подготовката й за изложба в Ню Йорк, където ще остане една година. След това ще отпътува за Корея, а после и до други музеи.

В Националния исторически музей (НИМ) е било изпратено златното копие на съкровището. То е изработено през 50-те години на миналия век и се доближава максимално до униката.

Очаква се напълно реконструираният Археологически музей в Пловдив да бъде открит на 12 октомври. Музеят разполага с най-модерната охранителна система в страната.

Преместването на Панагюрското съкровище предизвика конфликт между кмета на Пловдив Славчо Атанасов и Министерството на културата. Първоначално беше съобщено, че съкровището ще остане в Пловдив за постоянно, но от Министерството на културата обявиха, че находката е преместена в Археологическия музей по случай официалното му откриване. На специална пресконференция след това Славчо Атанасов обясни, че никога не е имал предвид, че съкровището ще остане завинаги в музея, тъй като то не прекъснато пътува за изложби по света. Но независимо от това съкровището ще се връща в Пловдив, каза още той.

Този коментар беше публикуван на понеделник, октомври 11th, 2010 в 15:28 и е попълнен отТуристически новини. Вие можете да следите всички отговори отRSS 2.0 фийда. Можете да оставите коментар, или trackback от вашият собствен сайт.

Оставете коментар