Бургаски колекционер бе обявен за дарител от национално значение

.

Колекционер от Бургас бе обявен тържествено за един от най-големите дарители на България. Отличеният с високото признание е Янко Кесаровски е председател на дарителско сдружение в Бургас, което откупи и предаде на Националния исторически музей (НИМ) изключително ценна колекция от оригиналните матрици на държавни символи, отличия и гербове на Третото бълграско царство.

На церемонията в НИМ присъства зам.-министърът на културата Тодор Чобанов, представители на Прокуратурата и Министерство на външните работи.

Матриците са били изработени от най-известната монетарница в Европа – „Rothe & Nefe”, която е отсичала държавните отличия и ордени на всички европейски владетелски домове. След 1946 г. калъпите са извадени от употреба, но новата власт не проявява никакъв интерес към тях. След това те попадат във владение на чужди колекционери, които са имали възможност да произвеждат всякакви количества български държавни отличия и знаци подобни на оригиналните. Специалистите са категорични, че това е огромна заплаха за злоупотреби с българската история.

Прокуратурата и МВР са работили заедно в акцията по издирване и откупуване на колекцията, като цялата акция на държавата ни е продължила около 10 години.

„Предотвратихме всякаква възможност да се търгува с българската история и да се фалшифицира нашето минало”, заяви зам. – министър Чобанов.

Цялата колекция е от 146 матрици и тежи 110 кг. Внесена е в страната преди дни и в момента е трайно заведена в инвентара на музея. Освен тези матрици има и още една малка част, които също се издирват.

Този коментар беше публикуван на петък, октомври 15th, 2010 в 8:40 и е попълнен отТуристически новини. Вие можете да следите всички отговори отRSS 2.0 фийда. Можете да оставите коментар, или trackback от вашият собствен сайт.

Оставете коментар