ЮНЕСКО създава в София център за опазване на културното наследство

.

На официална церемония на 25 октомври в сградата на ЮНЕСКО в Париж генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и министърът на културата Вежди Рашидов подписаха Споразумение за създаване на Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа. София ще бъде седалище на регионалния център.

„Подписването на Споразумението е знак, че България е важен фактор в опазването на нематериалното наследство в региона. Сигурна съм, че България ще стане лидер сред страните от Югоизточна Европа с този свой богат опит и с работата на Центъра на ЮНЕСКО в София”, заяви след подписването Ирина Бокова.

По време на срещата си с Ирина Бокова, министър Рашидов й е предал поздравите на премиера на България Бойко Борисов и на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган и тяхното предложение България и Турция да предложат двата уникални културни паметника – Джумая джамия в Пловдив и Желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул да бъдат записани в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Ирина Бокова приветства идеята, като допълни, че това би било пример и за други държави в света.

В близките седмици предстои да бъдат премахнати седем незаконни обекта в Стария Несебър, като част от мерките за съхраняването на морския град като паметник на ЮНЕСКО, каза още Рашидов. През ноември експерти от Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО пристигат в България, за да видят на място опазването на Несебър.

Този коментар беше публикуван на вторник, октомври 26th, 2010 в 10:41 и е попълнен отТуристически новини. Вие можете да следите всички отговори отRSS 2.0 фийда. Можете да оставите коментар, или trackback от вашият собствен сайт.

Оставете коментар