Откриха 29-метровата камбанария на Хасково

.

На 26 октомври в Хасково официално беше открита новопостроената камбанария до монумент “Света Богородица. От 10 ноември камбанарията ще бъде отворена за посетители.

Новоткритата камбанария разполага с осем камбани, които се задействат с електронен механизъм. Техният звън ще огласява Хасково всеки ден в 12.00 ч. с различна мелодия. Конструкцията е висока 29,5 м и притежава забележителна спираловидна стълба, която осигурява на посетителите достъп до три нива. Изграждането на камбанарията се извърши изцяло с дарения на хасковските граждани. За построяването й са били необходими 400 000 лв.

Предвидено е благоустрояване на района – поставяне на пейки, облагородяване на зелени площи и монтиране на художествено осветление.

На церемонията по откриването на камбанарията стартира и проектът „Подобряване на паркова среда и пешеходни зони за достъпна архитектурна среда в град Хасково”. Проектът се реализира по ОП „Регионално развитие 2007-2013 г” и е на стойност  9 722 649 лв. В рамките на проекта ще бъдат възстановени паркове, зелени площи, детски площадки; ще бъде рехабилитирани и изградени пешеходни и велосипедни алеи и тротоари.

Този коментар беше публикуван на сряда, октомври 27th, 2010 в 7:03 и е попълнен отТуристически новини. Вие можете да следите всички отговори отRSS 2.0 фийда. Можете да оставите коментар, или trackback от вашият собствен сайт.

Оставете коментар