Събарят рибарски хижи по поречието на Ропотамо

.

Близо 50 рибарски хижи ще бъдат съборени при река Ропотамо, предаде БНР. Акцията на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас цели почистване на устието на река Ропотамо от битови и строителни отпадъци.

Според РИОСВ рибарските колиби не са строежи по смисъла на Закона за устройства на територията, затова премахването им ще бъде извършено от работници без строителна техника.

От Рибарското сдружение „Морски сговор” се заканиха да не допуснат събарянето на хижите. Според рибарите постройките им не се намират на територията на резервата.

„Ропотамо” е един от най-старите резервати в България – обявен е за такъв още през 1940 г, но през 1962 г. този статут е отменен. Бързото застрояване по Черноморието и напливът от туристи  води до значително влошаване на състоянието на района и през 1992 г. статутът на резерват е възстановен.

Този коментар беше публикуван на понеделник, ноември 1st, 2010 в 9:05 и е попълнен отТуристически новини. Вие можете да следите всички отговори отRSS 2.0 фийда. Можете да оставите коментар, или trackback от вашият собствен сайт.

Оставете коментар