Новите правила за пушене на обществени места влизат в сила от 2011 г.

.

От началото на 2011 г. ще влязат в сила ограниченията за пушене на обществени места, които бяха приети от Министерски съвет на 3 ноември, пише в. Дневник.

Помещенията за пушене в заведения, в търговски и административни сгради, закрити части на гари и летища ще трябва да са оградени със стени, плътно затварящи се врати и да имат добра механична вентилация.

Собствениците на кафенета и ресторанти с площ до 50 кв.м ще могат сами да избират дали обектите да са за пушачи или непушачи. В тези, които са за пушачи, няма да се допускат лица до 18 години. Забраната за недопускане на лица до 18 години важи и за помощенията за пушене в останалите обществени места.

Пространствата, в които е разрешен тютюневият дим, трябва да са по-малко от 50% от площта на заведението.
В дискотеките и баровете, които са с изцяло нощен режим на работа, пушенето ще е разрешено независимо от площта им.

След Нова година в кафенетата и ресторантите в моловете, които не са оградени със стени и затварящи се врати, пушенето няма да е разрешено.

В заведенията трябва да бъдат поставени надписи „Помещение за пушене. Забранено за лица до 18-годишна възраст“, „Вентилацията работи“ и „При неработеща вентилация сигнализирайте управителя на обекта или дежурния здравен инспектор на телефон…“.

Новата наредба ще влезе в сила месец след обнародването й в Държавен вестник.

Инспекциите по опазване на общественото здраве ще започнат проверки дали правилата се спазват от началото на 2011 г. Глобите за собствениците на заведения, които нарушават новите разпоредби, ще са от 500 до 10 хил. лв.

Предвидена е и глоба за физическите лица, но тя може да бъде наложена само ако нарушителят даде данните от личната си карта.

Този коментар беше публикуван на четвъртък, ноември 4th, 2010 в 15:46 и е попълнен отТуристически новини. Вие можете да следите всички отговори отRSS 2.0 фийда. Можете да оставите коментар, или trackback от вашият собствен сайт.

Оставете коментар