Лечебната кал

.

Българското Черноморско крайбрежие разполага с богати по състав и с разнообразни свойства калолечебни ресурси, подходящи за балнеолечение, пише zavodata.com, визирайки езерата Поморийско, Варненско, Балчишка тузла, Шабла, Русалка и Атанасовско. В определени ограничени участъци за подобряване показателите на калта за балнеолечение, е необходима предварителна подготовка на лечебната кал (пресяване), поради наличие на механични примеси.
Продуцирането на лечебна кал в езерата е продължителен процес (отлага се около 1 мм лечебна кал годишно). Лечебната кал е изградена от: течна фаза – воден разтвор на соли, който запълва порите и пространствата в калта; кристален скелет – силикатна част (глинести и пясъчни частици) и калциеви магнезиеви соли; колоиден комплекс – железни и алуминиеви съединения, алумосиликати, железен хидросулфид (хидротроилит) и др.
Препоръчва се използването на калта да се извършва на място (с изключение на Варненското езеро), ползвайки главно египетския, а при възможност и апликационния начин на лечение, с последваща регенерация на използваната кал.
Лечебната кал от крайморските езера в България е ценен природен феномен, който с успех може да се използва в нашите международни курорти, на фона на благоприятния климат, морето и неповторимите български минерални води, за широко развитие на балнеологичния туризъм.
Лечебната кал повлиява добре на:
- заболявания на опорно-двигателния апарат (дегенеративни и възпалителни ставни заболявания, травматично-ортопедични заболявания).

- заболявания на нервната система (неврити, радикулити, детска церебрална пареза, състояния след полиомиелит)

- гинекологични заболявания

- кожни заболявания

- стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни заболявания

- професионални и обменни заболявания.
Във всички случаи лечението зависи от стадия и степента на заболяване след индивидуална консултация с балнеолог и се провежда под строг лекарски контрол.

Изучаване на качествата и свойствата на Черноморската лечебна кал е била една от основните наши изследователски задачи, а натрупаните познания за нейния физико-химичния състав е резултат от дългогодишните ни творчески търсения.Огромната информация, натрупана върху научно-приложните разработки върху Черноморските находища през годините, е в следните насоки:

• Физико-химични проучвания на проби лечебна кал и рапи от езерата

• Обобщения и корелационни връзки между значими величини и процеси, свързани с образуване на лечебната кал (пелоидогенеза) с оглед възможности за контрол на езерата

• Актуализирани проучвания на проби от различни пунктове на находищата• Проучвания върху пакетирана лечебна кал и възможности за нейното използване в извънкурортни условия и др.

• Регенерация на лечебната кал -проучванията на калолечебните езера по Черноморското крайбрежие, както и опита ни върху анализи на подобни ресурси в чужбина – Куба, Йемен, Гърция, Либия, са докладвани от нас на научни форуми у нас и в чужбина, което отразяваме в литературата.

Ето къде в България може да се насладите на свойствата на лечебната кал:

Гранд Хотел Поморие

Интерхотел Поморие

Хотел Феста Виа Понтика

Този коментар беше публикуван на петък, ноември 12th, 2010 в 12:38 и е попълнен отСПА. Вие можете да следите всички отговори отRSS 2.0 фийда. Можете да оставите коментар, или trackback от вашият собствен сайт.

Оставете коментар