Коледните пости

Коледните или Рождественските пости започват на 14 ноември и завършват на 24 декември – Бъдни вечер.

Те не само издигат духовно-нравствените стремежи у християнина над телесните усещания, но се оказват и изключително здравословни. По време на постите не бива да се консумират ястия от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Само на Никулден се разрешава риба, т.е. набавят се хранителни съставки, които позволяват да се издържи на белтъчния недостиг. Той е напълно поносим при консумация на боб, соеви продукти, ядки. Разбира се, преяждането е недопустимо.

Основната цел на поста е като потискаме желанията на тялото, да възстановим нарушената хармония между духовното и плътското в себе си. В този период организмът се освобождава от токсични остатъци. Повлиява се благотворно състоянието на кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците, стомаха, червата и други органи и системи.
При здравословен проблем обаче е разумно ограниченията в храненето да се прилагат след предварителна консултация с лекар, за да се избегнат нежелани последици. Това се отнася и до захранването от финала на постите до новогодишната вечер.

Ако във вихъра на празниците човек започне отново да яде безконтролно, здравословният ефект от хранителните ограничения е нулев. Телесното тегло със сигурност се повишава. Усещането за тежест и общ дискомфорт е неизбежно. Ето защо самоконтролът и самодисциплината в хапването трябва да се запазват на висота, а менюто от Бъдни вечер до Нова година да се обогатява постепенно.
За целта към растителната храна се добавят мляко и по-леки млечни продукти. Малките количества постепенно се увеличават, включват се растителни масла. Също постепенно и първоначално в малки количества се консумират задушени зеленчуци с парченца месо. Може да се приемат супи с 1-2 лъжици кисело мляко като застройка. Първите няколко дни се яде често, но по малко. След като седмицата превали, количеството на храната за един прием се увеличава, но нараства и интервалът между храненията. Преди Нова година те трябва да са четири. Най-добре е подправките да се включат към шестия ден.
Постепенно се увеличават зърнените храни. Всеки залък трябва да се дъвче продължително.
Принципът на постепенност се отнася и до напитките. Може да се започне с капка алкохол към ароматен чай. На новогодишния празник за предпочитане са червените вина, които съдържат антиоксиданти с противосклеротичен ефект. Не съществуват ограничения за пиенето на билкови чайове с мед, както и за натурални плодови и зеленчукови сокове.

Някога нашите деди са спазвали точно правилата на постите и изискванията в седмицата след тях. За съжаление през последните десетилетия тези правила са почти забравени. Но ако погледнем на традициите с информацията, която днес имаме, ще установим, че строгият ритуал на храненето е всъщност идеална психотерапия. Тя активира човешката самодисциплина при спазване на определен стил на хранене. Тогава вярващият човек сякаш влиза в друго душевно състояние, изолира се от неблагоприятните външни и вътрешни въздействия. И постепенно започва да се чувства бодър, уверен в себе си, волеви. Точно тези усещания е разумно да съхраним и след новогодишния празник. Те със сигурност ще ни направят по-здрави.

Този коментар беше публикуван на понеделник, ноември 15th, 2010 в 14:10 и е попълнен отЗа Вас, мили дами, Народни фестивали и обичаи. Вие можете да следите всички отговори отRSS 2.0 фийда. Можете да оставите коментар, или trackback от вашият собствен сайт.

Оставете коментар