Лозаро-винарски райони в България

България е известна с многообразието си от винени сортове грозде. Климатът, релефът и почвите са изключително благоприятни за отглеждане на грозде и производството на вино.

Според различни почвени и климатични състояния страната ни е разделена на 5 региона, като всеки един от тях предлага специфични винени сортове и вина.

1. Дунавска равнина – Северен лозаро-винарски район

Севернобългарският район се характеризира с умерено-континентален климат с горещо лято и голямо количество слънчеви дни. Обхваща централната и западната част на Дунавската равнина, южния бряг на Дунав и прилежащите му райони. Разпространени са сортовете Мускат Отонел, Гъмза, Каберне Совиньон, Мерло, Шардоне, Алиготе, Памид и други. Тук се произвеждат качествени бели сухи вина, естествено-пенливи вина по класическата технология и качествени червени вина, които се характеризират с богат плодов аромат и свеж вкус.

2. Тракийска низина – Южен лозаро-винарски район

В Южнобългарския район климатът е умерено-континентален с добро разпределение на валежите през целия вегетационен период. Включва централните части на Тракийската низина и части от Сакар. В този район са Концентрирани повечето от червените сортове грозде. Отглеждат се Мавруд, Мерло, Каберне Совиньон, Червен мискет, Памид и други. Климатичните условия на района, защитен от остри северни ветрове, благоприятства получаването на разкошни богати, плътни, запомнящи се червени качествени вина от сортовете Каберне Совиньон и Мавруд. Вината от типично местния сорт Мавруд се ценят особено много, защото съчетават аромата и вкуса на червени дребни плодове, подправки и треви.

3. Черноморски – Източен лозаро-винарски район

Източнобългарският район включва три подрайона. Тук есента е топла и продължителна, което е много благоприятно за натрупването на достатъчно захари за получаването на фини бели полусухи вина. Отглеждат се сортовете Мускат Отонел, Димят, Шардоне, Юни блан, Траминер, Совиньон блан, който тук дава отлично по качество грозде и други. В този район се произвеждат едни от най-добрите у нас сухи и полусухи вина, които съчетават приятен плодов аромат, плътен вкус и елегантна свежест в края.

4. Долината на Струма – Югозападен лозаро-винарски район

В този район са включени югозападните части от страната. По размери не е голям, но притежава специфични климатични особености, приближаващи го до средиземноморските области. По долината на река Струма се отглеждат местният сорт Широка мелнишка лоза, Каберне Совиньон и Мерло. Получените вина се характеризират с топли южни тонове в аромата, с пълнота във вкуса и богатство на общите впечатления. Особен интерес представляват вината от сорт Широка мелнишка лоза, които са богати и достатъчно обемни и при стареене придобиват екзотични и много приятни нюанси във вкуса.

5. Розова долина – Подбалкански лозаро-винарски район

Подбалканският район се разпростира на юг от Стара планина и има два подрайона – Източен и Западен. По южните склонове на Стара планина и в долината между нея и Средна гора се отглеждат основно разпространеният сорт Червен мискет, Ризлинг, Ркацители, Каберне Совиньон и Мерло. Тук се произвеждат главно бели сухи и полусухи вина, по-малко червени и ароматизирани вина. Вината са с характерен приятен плодов аромат, свеж и хармоничен вкус. Тези от местния сорт Червен мискет са едни от най-добрите представители на белите вина у нас и се отличават с богат плодов аромат, елегантно тяло и нежен достатъчно запомнящ се послевкус.

Винен туризъм организация и облсужване

Туристическите маршрути изследват винарски райони, представят се и се опитват специфични вина. Групите се придружават от енолог или специалист дегустатор. Това, което се случва, не е просто поредица от дегустации, а пълно изживяване и опознаване на региона. Отделя се значително време във всяка изба или завод, където се опитват различни вина. Дегустацията включва запознаване с историята на избата, нейните собственици, региона с неговите климатични и почвени характеристики, уникални сортове и технологията. Разглеждат се помещенията, където преминават етапите на винопроизводството. Лекцията продължава в дегустационна зала, която в редица случаи е мястото, където отлежават самите вина. Следва същинската част, на масата има не само бутилки, но и хляб, сирене , ордьоври, съпътстващи дегустацията и др. Всяко вино подробно се представя и опитва. В отделни случаи се насърчава участието на госта в етапи от винопроизводството бране и мачкане на грозде, измерване на захарността и др. Подобни атракции се предлагат по време на гроздобер. Накрая на дегустацията гостите имат възможност да закупят вино директно от избата.


Този коментар беше публикуван на четвъртък, ноември 25th, 2010 в 14:30 и е попълнен отКрасотите на България. Вие можете да следите всички отговори отRSS 2.0 фийда. Можете да оставите коментар, или trackback от вашият собствен сайт.

Оставете коментар