5 храни, които могат да ви отровят

.

Хранителните натравяния са ужасни. Понякога обаче наистина е трудно да се определи дали даден продукт е годен за употреба, отчасти защото проблемите се появяват относително рядко, пише Ladyzone.

За всеки случай, да знаете кои храни са потенциално рискови е полезно. Ето и едно интересно изследване, представено от „The Center for Science in the Public Interest” в Сащ. И въпреки, че посочените статистики включват хора отвъд Океана, все пак можем да се замислим и за положението у нас.

Ето първите пет от потенциалните заразоносителни храни, които не ви съветваме да избягвате, а просто да внимавате преди да консумирате:

Листни зеленчуци

Да, зелените салати са ни любими – марули, спанак, цикория, зеле…  Само че, те са причинили неприятности на 13 568 души в САЩ от 1990 насам.

Зелените салати могат да бъдат заразени от торта, в която са гледани, мръсна вода или неизмити ръце.

За да предотвратите това, е важно да измивате старателно продукта, и да избягвате други потенциално заразени продукти – например месото може да разпространява бактериите върху другите храни, включително и върху марулите за салатата. Винаги мийте ръцете си преди да се захяванете с готвене и режете на отделни дъски различните продукти.

Яйца

Тази чудесна закуска е причинила над 352 зарази само в САЩ, а най-често те се дължат на бактерията Салмонела.

Тя може да се развие вътре в самото яйце, затова правилното приготвяне на омлета е изключително важно. Топлината убива микробите, затова винаги ги варете/пържете. Избягвайте всякакви продукти, които съдържат сурови яйца, включително тестото.

Риба тон

Този вид риба може да е заразена с бактерия, която причинява зачервявания, главоболие и спазми.

Ако е съхранявана на топло, след като е уловена, прясната риба може да отдели токсин, който не се унищожава дори и с термична обработка.

Риба тон е причинила 268 случаи на сериозни, дори смъртоносни натравяния в последните 10 години.

Стриди

Преди да се превърнат в скъп деликатес, стридите се мотаят по океанското дъно, правейки онова, за което са създадени – филтрират мръсотията.

И ако водата, в която се намират е заразена, такива са и стридите.

Ако се сервират сурови или недобре сготвени, в тях е мнофо вероятно да има цяла гама от микроби – най-често действащи зле на червата или такива, които причиняват повдигане, повръщане и диария.

Картофи

Пресен картоф, сготвен добре, няма да ви причини проблеми. Но внимавайте с картофените салати.

Заразяването, идващо от другите продукти – прехвърлянето на микроби от една храна на друга – може да причини сериозни проблеми.

Заразяванията от картофите се причиняват от микроби от типа на Листерията, Шигелата и Салмонелата.


Този коментар беше публикуван на сряда, декември 1st, 2010 в 11:30 и е попълнен отЗа Вас, мили дами. Вие можете да следите всички отговори отRSS 2.0 фийда. Можете да оставите коментар, или trackback от вашият собствен сайт.

Оставете коментар