Созопол е Чудо на България за 2011 г.

Първо място в класацията „Чудесата на България 2011” зае старинния Созопол, съобщава Дарик радио. Градът е известен с многовековното си архитектурно-историческо наследство, а през 2010 г. той се прочу и с откриването на мощите на Йоан Кръстител. На второ и трето място са Перперикон и Несебър. Общественият съвет за Чудесата на България избра архитектурно-историческия резерват „Старинен Созопол” и островите „Св. Иван” и „Св. Кирик” за чудо номер едно в страната за 2011 г.

Класирането на историческите и архитектурни съкровища беше обявено на церемония по награждаване на „Чудесата на България 2011”, която се проведе в Националния исторически музей (НИМ) на 9 март в София.

Тракийското светилище Татул, Белоградчишките скали и Белоградчишката крепост се наредиха на четвърто и пето място. Мадарският конник, Шуменската крепост и Римския град Деултум бяха класирани съответно на шеста и седма позиция. Те са следвани от Царевец и Трапезица, Рилския манастир и Велики Преслав.

За обявените 10 „Чудеса на България” ще бъдат отделени 10 милиона лева от Министерство на финансите за реализирането на реставрации, изграждането на инфраструктура и пречиствателна станция.

Десетте чудеса на България ще бъдат заснети в рекламен клип, който ще представя страната на големи международни туристически изложения.

Кампанията ще се организира всяка година като Ден на чудесата на България ще бъде 9 март.

Този коментар беше публикуван на четвъртък, март 10th, 2011 в 9:00 и е попълнен отТуристически новини. Вие можете да следите всички отговори отRSS 2.0 фийда. Можете да оставите коментар, или trackback от вашият собствен сайт.

Оставете коментар