Проектират 8-метров паметник на Йоан Кръстител в Созопол

Фондация в Созопол проектира издигането на 8-метрова бронзова статуя на св. Йоан Кръстител, пише в. „Сега”. Предвижда се статуята да бъде изработена от бронз, като вече има изработен макет от известен български скулптор.

Идеята се родила, след откриването на мощите на светеца през 2010 г. Смята се, че св. Йоан Кръстител е бил покровител именно на Созопол.

След археологическото откритие Созопол се е превърнал в популярно място сред вярващите и затова проектът предвижда в града се развие поклоннически туризъм. Фондацията планира проектът да обхване 20 християнски храма, параклиси, манастири и музеи в района.

В черноморския град има място както за проектираната от кмета Панайот Рейзи статуя на Аполон, така и за монумента на Йоан Кръстител, това каза Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Този коментар беше публикуван на сряда, юли 13th, 2011 в 12:59 и е попълнен отТуристически новини. Вие можете да следите всички отговори отRSS 2.0 фийда. Можете да оставите коментар, или trackback от вашият собствен сайт.

Оставете коментар