Античен комплекс Сердика ще бъде първият по рода си подземен музей в България

Античният комплекс „Сердика” ще бъде първият по рода си подземен музей на българската археология и история, разположен на 19 дка, каза министърът на културата Вежди Рашидов, пише ТуристМедия. За адаптацията му към метрото, което ще минава от там, са осигурени 16 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие“.

Влаковете на метрото ще минават на 26 м под земята, припомни премиера Бойко Борисов, който присъстваше на подписването на договорите за финансирането. Правителството ще осигури 6 млн. лв. за довършването на „Музея на София“, съобщи още той.

Археологическото ниво над метростанция „Св. Неделя” ще бъде адаптирано на няколко етапа. До септември 2011 г. ще завършват археологическите проучвания под бул. „Кн. Мария-Луиза”, и ще се продължи с проучването при ЦУМ.

Със завършването на метрото и пускането му в експлоатация ще се осигури достъп само на археологическото ниво над метростанцията, а в по-късен етап ще се пусне и подлезът, който свързва съществуващите подлези на ЦУМ и Президентството. В момента се извършват проучвания и до изхода на подлеза при Министерски съвет.

Осем договора за безвъзмездна финансова помощ за социализация и адаптация на археологически обекти бяха подписани на 20 юни от министъра на културата Вежди Рашидов и зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в античен комплекс „Сердика”.

За реставрацията на археологическите и исторически паметници се осигурява финансиране от общо 30 057 435 лв. Средствата се отпускат по ОП „Регионално развитие”.

Този коментар беше публикуван на понеделник, юли 25th, 2011 в 14:14 и е попълнен отТуристически новини. Вие можете да следите всички отговори отRSS 2.0 фийда. Можете да оставите коментар, или trackback от вашият собствен сайт.

Оставете коментар